SharePoint Online – några av årets nyheter

Av 7 augusti, 2017 Office 365

Under det året har Microsoft gjort många mindre uppdateringar men också en hel del större som kommer att påverka arbetssätt och ge upphov till utbildning av både användare, support och it-avdelningar. Om du ställt din prenumeration i ”Första Utgåvan”-läget har du redan fått några av nyheterna, övriga tenants kommer få nyheterna under de kommande månaderna.

Onedrive för Företag

Allra först ut i år var med all säkerhet Onedrive som till slut kommit upp till en funktionsnivå som fungerar i verksamheter. Tidigare versioner buggade rejält och hade en mängd onödiga begränsningar som gjorde användandet onaturlig och krånglig. Även den administrativa delen har utökats och bl.a. fått centrala kontroller för styrning av hur information delas externt och åtkomst till användardata. Säkerhetsmässigt är lägesbaserad MFA också en välkommen nyhet.

 

SharePoint 2016

Året största förändring är skiftet till SharePoint 2016 och därmed också nästa generations SPFx-ramverk som innebär nya möjligheter för utvecklare men ger också slutanvändaren en helt ny verktygslåda att ta fram nyttiga sidor snabbare och snyggare.

Microsoft Forms

Microsoft Forms är också på väg, just nu i BETA och redan mycket lovande. Med forms är det möjligt att skapa funktionella och delvis dynamiska formulär. Varje formulär kan delas anonymt eller hållas internt. Prova själv!

 

SharePoint Teams

Om du har arbetat med SharePoint Grupper som släpptes kring årsskiftet är nästa steg givet, nämligen Teams. Teams tar det bästa av allt och samlar det i en funktionell applikation som stödjer chatt och bot´s-funktioner. Teams gör det möjligt att skapa fokuserade kanaler dit man ansluter interna och externa källor som behövs i ämnet. Läs mer!

Delve MyAnalytics får en ”storasyster” som kan analysera hela grupper. Nya flödesverktyget Microsoft Flow  presenteras och Microsoft Power Apps släpps. PowerApps gör det möjligt att skapa mobilanpassade applikationer av befintliga listdata.

Det är många nya applikationer som tillförts Office 365 utan kostnadsökningar och det är troligt att du inte kommer att använda alla men onekligen finns det en hel del nyheter som kommer att göra digitaliseringen effektivare.

Kommentera inlägget