Alla (stora) nyheter i Onedrive

Av 20 januari, 2018 februari 20th, 2018 Office 365

Onedrive som tjänst behöver knappast någon introduktion. Det senaste 12 månaderna har Microsoft tillfört många nya funktioner som lyft tjänsten till Enterprise-kategorin. Vi är många som väntat på detta lyft då det inneburit mycket problem med dåliga eller obefintliga synkroniseringar, borttappade filer m.m..

Administration

Administrationen har blivit enklare rakt över. Tjänsten har nu ett eget admincenter för centrala inställningar och direktlänkar till den enskilde användarens filer….vilket är praktisk då användaren slutat. Du vet väl att du utan kostnad kan höja lagringen till 5TB?

Historik och återställning

Förutom historiska versioner kan man nu också gå 30 dagar bakåt i tiden  för att återställa förlorade, krypterade eller korrupta data.

Funktioner som gör tjänsten

Filer på begäran och selektiv synkronisering är två relativt unga funktioner som tillsammans med en fungerande synkronisering gör Onedrive till en oumbärlig tjänst oavsett om du lagrar dina data i Onedrive eller i någon av dina SharePoint-portaler. Om du inte hört talas om dessa göt du bäst i att fortsätta läsningen!

Selektiv synkronisering

ger dig möjligheten att synkronisera valfria data som redan ligger i molnet. Lagringen på din dator är ofta begränsat till 125-512GB om det är en modern dator med SSD, den totala lagringen på din Onedrive är som standard 1TB som dessutom kostnadsfritt kan höjas till 5TB (5120MB) i Onedrive Admin (och max 15TB om du kontaktar Microsoft). Du inser snabbt att det är omöjligt att säkerhetskopiera alla data utan lokala kompromisser. Selektiv synkronisering ändrar detta.

När du aktiverar synkroniseringen i din Onedrive (online) ges du möjligheten att välja de mappar och filer du vill ha synkroniserad till datorn. När filerna väl är synkroniserade till molnet kan du välja att filerna skall ligga kvar i molnet men inte belasta din lokala dators hårddisk….lite som ett arkiv.

När du gjort dina val sköter synkroniseringen om resten. D.v.s. versionshanteringen och den dubbelriktade synkronsieringen.

Filer på begäran

kan endast fås om du har Windows 10 Creators Update (Fall Edition, 17.09) och Onedriveklient (version 17.3 eller nyare). Du kan ladda ner den senaste klienten här. När kraven är uppfyllda måste du aktivera ”Filer på begäran” (Files On Demand) direkt i klienten. (avstängd som standard)

Med filer på begäran kan du sätta dina molnlgarade filer i 3 lägen som symboliseras av lika på ikoner.

Blått moln – endast en länk visas på din dator, ingen av filerna tar plats på din dator

Grön bock – du har valt att ladda ner filen till din dator

Grön ikon – du har aktivt valt att dessa filer alltid skall vara tillgängliga offline

Onedrive är defintivt med i toppen där andra aktörer legat länge. I och med framfarten av Office 365 där många väljer en E3 eller Business prenumeration där Onedrive lagring ingår vore det konstigt om inte dessa aktörer kommer att tappa en del av sin mångåriga klientel som använt tjänsten för att överbrygga något som IT avdelningen inte kunnat/velat leverera (aka Skugg IT)

Läs mer om Microsoft framfart här (på engelska) Läs också mer om hur du säkrar dina molnfiler!

 

Kommentera inlägget